از ما بپرسید
آیا شما هم سوالی دارید؟
سوالات متداول
انواع اصلی دانه های قهوه
عربیکا ( Arabica )
روبوستا ( Robusta )
لیبریکا ( Liberica ) و اکسلسا ( Excelsa )
دانه قهوه عربیکا ، محبوبیت بیشتری نسبت به دیگر قهوه ها در میان طرفداران قهوه دارد و میزان تولید این قهوه نیز حدود 60 تا 75 درصد تولیدات قهوه را به خود اختصاص می دهد ، و به علت اینکه بیشتر در ارتفاعات کشت می شود و به آب زیادی نیز احتیاج دارد به گونه ی کوهی شهرت دارد.
کشت این محصول بسیار به محیط بستگی دارد و جزو گونه های ضعیف قهوه تلقی می شود به این صورت که کشت در محیط و شرایط نامناسب ، تاثیر منفی بر محصول خواهد داشت. همچنین نسبت به افت ها نیز آسیب پذیر تر خواهند بود.
در حالی که بدیهی است که دانه های قهوه ی عربیکا مناطق مختلف با یکدیگر متفاوت خواهند بود اما معمولا روشن تر از دیگر دانه های قهوه می باشند ، همچنین ، معمولا دارای طعم و عطر های جذاب تری هستند ، به همین دلیل طرفداران بیشتری نیز دارند.
در درجه ی بعدی محبوبیت بین دانه های قهوه ، قهوه روبوستا است که شهرت خود را به خاطر سرسختی گیاه و مقدار زیاد کافئین به دست اورده است.
در حالی که روبوستا در آب و هوای گرم با بارندگی های فراوان بهتر تولید می شود ، اما دانه ی Robusta به دلیل داشتن سرسختی بیشتر ، در طیف وسیع تری از آب و هوا ها و ارتفاعات محصول می دهد. همچنین ، این دان ها در مقابل آفت ها نیز مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند و به راحتی آفتزده نمی شوند.
استحکام بیشتر با کیفیت بالاتر و تمایل به اسیدیته ی پایین این قهوه را در مقابل چیز هایی مثل خامه و شکر کم تر مقاوم می کند و برای دم کردن قهوه ای مانند ، قهوه ی ویتنامی عالی می سازد. و مقدار دو برابر کافئین را نسبت به دیگر قهوه ها برای فرد تامین می نماید.
اکسلسا Excelsa در واقع یک نوع فرعی از قهوه ی Liberica است. با این حال ، این دو نوع ویژگی های بسیار متفاوتی دارند ، بنابراین بسیاری از مردم آن ها را دو نوع قهوه ی کاملاً متفاوت می دانند.
در دهه 1890 میلادی ، دانه های قهوه ی لبیریکا به اوج محبوبیت خود رسید و فیلیپین جزو اولین کشور هایی بود که تولید جدی این محصول را آغاز کرد و خود را به یک تولید کننده جدی قهوه در سراسر جهان تبدیل کرد.
این قهوه دارای طعمی خاص و عطری مشابه چوب می باشد که خود را از دیگر قهوه ها متمایز می کند و به دو صورت لایت ( سبک ) و دارک رست می شود و طعم های جذابی نیز برای دوست داران قهوه ایجاد می نماید.
-قهوه ترک شما با کیفیت باشد,برای داشتن کف مناسب برای قهوه ترک حتما باید ترکیب مناسبی از چند نوع قهوه با کیفیت که جدا از طعم و عطر مناسب , کف یا فوم مناسب ایجاد کند.
2-قهوه جوش از جنس مس (جذوه)با دهنه باریک بسیار مناسب قهوه ترک است و روی کف یا فوم قهوه ترک بسیار تاثیر گزار است و درصورت عدم وجود قهوه جوش مسی میتوانید از جنس روی استفاده کنید
و سعی کنید که از قهوه جوشهای جنس استیل و تفلون استفاده نکنید.
3-توجه داشته باشید که سایز قهوه جوش متناسب با تعداد نفرات باشد وبطور مثال برای درست کردن قهوه برای 1 نفر از قهوه جوش نهایتا 2نفره استفاده شود و نه 4نفره.
4-شعله باید ملایم باشد در صورتی که شعله زیاد باشد زمان دم اوری کم میشود و درنتیجه قهوه شما نه
کم مناسب و نه طعم و عطر مناسب خواهد داشت.
5- قهوه ترک شما کهنه است یا کاملا ریز آسیاب نشده است. هر چه قهوه تازهتر باشد و ریزتر آسیاب شود، کف بهتری ایجاد میکند.
6- شکر قهوه زیاد است. اضافه کردن مقدار زیادی شکر به قهوه ترک یکی از عواملی است که جلوی کف کردن مناسب آن را میگیرد البته شکر کم برای قهوه ترک پشینهاد میشود.
به ازای هر فنجان قهوه حدود ۵۰ میلیلیتر آب سرد و یک قاشق چایخوری قهوه ریز آسیابشده و کمی شکر را در جذوه یا ایبریک بریزید. مخلوط را به خوبی هم بزنید و آن را بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا کف کند. قهوه شما آماده است.
برای دم کردن یک قهوه ترک عالی با کف مناسب لازم است که قهوه برای مدت سه تا چهار دقیقه روی حرارت ملایم قرار داشته باشد. با گرم شدن تدریجی قهوه، کف روی آن شکل میگیرد. جوشاندن بیشتر یا کمتر از این مقدار باعث تغییر در طعم و میزان کف قهوه ترک میشود.
حالا که با طرز تهیه قهوه ترک در قهوهجوش سنتی یا جذوه و شیرجوش آشنا شدید، خوب است با هم نکات مهم طرز تهیه قهوه ترک را هم مرور کنیم:
– شاید برای بسیاری از دوستان سوال باشد که علت کف نکردن قهوه ترک چیست؟ یکی از نکات مهم در طرز تهیه قهوه ترک روی گاز، این است که وقتی قهوه را روی حرارت میگذارید، نباید آن را هم بزنید. همزدن ترکیب مانع از کف کردن آن میشود.
– حرارت زیر ظرف باید کم باشد تا قهوه به جوش نیاید. جوشیدن باعث میشود قهوهای نامطلوب با بوی سوختگی و طعم ناخوشایند داشته باشید.
– مناسبترین قاشق برای همزدن قهوه ترک، قاشق چوبی است.
– برای بهترشدن طعم قهوه ترک خود میتوانید کمی هل سبز هم به آن اضافه کنید.
– فنجان مناسب برای سرو قهوه ترک، فنجانهایی با حجم ۸۰ تا ۱۰۰ سیسی هستند.
– برای تهیه قهوه ترک میتوانید به جای آب سرد، از شیر سرد استفاده کنید. این نوشیدنی با نام قهوه یونانی شناخته میشود.
– حتما دیدهاید که معمولا در هنگام سرو قهوه ترک، یک لیوان آب هم کنار آن قرار میدهند. نوشیدن کمی آب قبل از قهوه، مزه دهان را از بین میبرد و باعث میشود طعم واقعی آن بهتر حس شود.
رای تهیه قهوه ترک معمولا از ظرفهای مسی خاصی استفاده میکنند. این وسیله سنتی که آن را در زبان ترکی به نام ایبریک و در فارسی به عنوان جذوه میشناسیم، دارای کفی پهن، دهانهای باریک و دستهای چوبی و بلند است.
این ظرف به شکلی خاص طراحی شده که میتواند حرارت را بهطور یکنواخت به تمام سطح جذوه انتقال دهد. این ویژگی جذوه باعث میشود تا قهوه بهتر دم بکشد و نوشیدنی با کیفیتتری به دست بیاید. کف زیادی که بعد از تهیه قهوه ترک در جذوه میبینیم، به دلیل فرم خاص این وسیله است.
انتخاب جذوه باید متناسب با تعداد فنجانهایی باشد برای تهیه قهوه در نظر میگیریم. وجود هماهنگی در سایز جذوه و تعداد فنجانها نقش مهمی در کیفیت قهوه ترک بهدستآمده خواهد داشت. انتخاب جذوه بزرگتر باعث میشود فوم یا کف به وجود آمده، به دیواره جذوه بچسبد و در نهایت قهوه فوم کمتری داشته باشد. انتخاب جذوه کوچک برای تعداد زیاد فنجان هم باعث سررفتن قهوه میشود.
امروزه جذوهها را معمولا از جنس آلومینیوم، استیل، مس یا برنج میسازند. به دلیل شباهت قهوهجوش جذوه به شیرجوش، برخی افراد این شیوه دمآوری را طرز تهیه قهوه ترک با شیرجوش میدانند! البته شما میتوانید قهوه ترک را در این ظروف هم تهیه کنید، اما قطعا قهوه شما کیفیت و فوم یک قهوه ترک اصیل را نخواهد داشت.
تنها وسیله سنتی برای دمآوری بهترین نوع قهوه ترک، جذوه است. اگر به دنبال خرید قهوه جوش هستید، میتوانید همین حالا از طریق فروشگاه آنلاین قهوه ریو، انواعی از بهترین قهوه جوشها را مشاهده و و محصول موردنظر خود را خریداری کنید.
روش جذاب دیگری برای تهیه قهوه ترک در میان کشورهای عرب و ترکزبان (کشورهای حاشیه دریای سیاه) وجود دارد و آن، استفاده از شن داغ برای دمکردن قهوه است. علت این موضوع را میتوان به در دسترسبودن شن با کیفیت مناسب در این کشورها مرتبط دانست. قهوه دمشده روی شن نسبت به قهوه ترک معمولی که روی گاز تهیه میشود، کیفیت بهتری دارد. اما علت آن چیست؟
در روش تهیه قهوه ترک شنی، چون حرارت کاملا یکنواخت به جذوه وارد میشود، فرآیند دمآوری قهوه بهتر انجام شده و کیفیت نوشیدنی حاصل هم افزایش پیدا میکند. برای شیرین کردن قهوه ترک، در صورت تمایل بهتر است به جای شکر از قند استفاده کنید؛ چون طعم آن در قهوه بهتر حس خواهد شد. بهترین زمان اضافهکردن قند، در هنگام ترکیبکردن آب سرد و پودر قهوه است.
به نظر میرسد هرچه زمان دمکشیدن قهوه طولانیتر باشد، غلظت قهوه ترک حاصل بیشتر و کیفیت آن هم بهتر خواهد بود. به همین دلیل بهتر است از آب سرد یا حتی یک تکه کوچک یخ استفاده کنید تا فرآیند گرمشدن آب، باعث بهبود کیفیت قهوه شود.
البته این زمان کاملا دقیق و حسابشده است و نباید از حد مشخصی بیشتر شود؛ چون پس از آن کیفیت قهوه افت خواهد کرد. این یک نکته کاملا علمی و ثابت شده است و برای داشتن یک قهوه ترک اصیل لازم است که آن را رعایت کنید.
اسپرسو نوعی از روش دم کردن قهوه است که آن را به غلظت و داشتن کافئین بالایش می شناسند. منشا پیدایش این قهوه تورین ایتالیاست و در اوایل قرن 20 میلادی بود که چیزی به نام اسپرسو به وجود آمد.
روش تهیه اسپرسو به این شیوه است که آبی که نزدیک به نقطه جوش است را با فشار زیاد از دانه های آسیاب شده قهوه عبور می دهند.
اسپرسو را می توان درصد بیشتری از ترکیبات مایع و جامد دانست. این نوشیدنی به عنوان یک نوشیدنی گرم در جهان که غلظت بسیار بالایی هم دارد شناخته می شود.
لویچی بترزا کسی بود که اسپرسو را ابداع کرد. او که یکی از باهوش ترین ذائقه های جهان را دارا بود علاقه خاصی به نوشیدنی ای که غلظت بالا و سنگینی خاص خود را دارا بود داشت، او به پای علاقه اش روش های مختلف دم کردن قهوه را امتحان کرد تا بالاخره به اسپرسو رسید.
اکنون اسپرسو یکی از نوشیدنی های گرم محبوب در جهان است که کمترین کسی است که هنوز اسم آن را نشنیده باشد. این نوشیدنی فوق العاده توانست در جهان محبوبیت خاص به دست آورد و نام لویچی بترزا تا ابد به عنوان ابداع کننده این نوشیدنی خاص و خوشمزه در تاریخ خواهد ماند.
به زبان ساده می توان گفت که قهوه معمولی با یک دم کردن ساده و خیساندن تهیه می شود اما برای اسپرسو اینگونه نیست و معمولا با دستگاه های اسپرسو ساز یا قهوه ساز تهیه می شود. شیوه تهیه آن هم با قهوه معمولی متفاوت است به این شکل که آب با فشار زیاد از بین دانه های قهوه عبور می کند.
تنها تفاوتی که بین اسپرسو و قهوه وجود دارد همان شیوه تهیه کردن شان است در غیر اینصورت اینکه چه نوع قهوه ای در تهیه آنها استفاده می شود مهم نیست.
قبل از اینکه بخواهید اسپرسو را تهیه کنید می بایست دانه های آن را به میزان خاصی رست یا برشته نمایید. شما می توانید برای تهیه این نوشیدنی از موکاپات و یا دستگاه اسپرسو ساز استفاده کنید. دقت کنید که می توانید اسپرسو را در خانه هم تهیه کنید اما نتیجه به دست آمده شاید آنقدر هم که باید مورد رضایت تان واقع نشود چرا که با آن چیزی که کافه ها ارائه اش می دهند ممکن است فرق هایی داشته باشد.
برای اینکه اسپرسو را در منزل تان تهیه نمایید نیاز است تا یک اسپرسو ساز یا موکا اکسپرس و مقداری هم قهوه با کیفیت داشته باشید. توجه کنید که اگر خودتان نتوانستید قهوه را آسیاب کنید می توانید با مراجعه به قهوه فروشی ها از آنها بخواهید که قهوه تان را برایتان آسیاب نمایند. همچنین در سایت قهوه پیک در هنگام خرید قهوه می توانید با انتخاب نوع قهوه ساز خود ( دستگاه اسپرسوساز و …) قهوه رست شده با توجه به دستگاه خود را تهیه نمایید.
حالا نوبت به فشرده کردن قهوه می رسد پس با یک قهوه کوب آن را فشرده نمایید. اکنون می بایست که آن را داخل پورتافیلتر بریزید و بعد هم چند ثانیه ای زیر جریان داغی دستگاه بگیرید تا دمایش مناسب بشود.
یک اسپرسوی خوب زمانی درست می شود که به نکات زیر توجه نمایید.
- داشتن قهوه ای با درجه رست مناسب (در هنگام خرید قهوه کدام رست را انتخاب کنیم؟ )
- آسیاب کردن به موقع
- مقدار مناسب قهوه برای تهیه
- کالیبره بودن دستگاه درجه حرارت و فشار لازم و داغ بودن پورتافیلتر
اگر تمام این نکات را به خوبی رعایت کنید زمان گرفتن اسپرسو چیزی حدود 25 ثانیه خواهد شد. بعد از اینکه 25 ثانیه گذشت می بایست که فرآیند قهوه گیری تان را متوقف کنید و اکنون کرم روی اسپرسو باید خودش را نمایان سازد.
گر می خواهید بهترین نتیجه را از قهوه تان بگیرید پس آن را بین ساعت 9.30 صبح تا 11.30 استفاده کنید. بهترین زمان هم برای نوشیدن قهوه ساعت 10.30 صبح است. ساعاتی که نوشیدن قهوه برایتان ممنوع است بین 12 تا 13 ظهر و همچنین 17.30 تا 18.30 غروب می باشد. پس فواید اسپرسو در صبح بین ساعاتی که ذکر کردیم زیاد است به همین خاطر سعی کنید که آن را در همان زمان ها میل کنید.
دلیل اینکه این ساعات را به شما پیشنهاد کردیم این است که زمانی که برای نوشیدن قهوه در نظر می گیرید رابطه مستقیمی با میزان کورتیزول بدن تان دارد. کورتیزول فقط مربوط به هورمون استرس نیست بلکه به میزان هوشیاری بدن هم ارتباط دارد. در ساعاتی که خوردن قهوه را پیشنهاد کردیم کورتیزول بدن در کمترین مقدار خود قرار دارد و در ساعاتی که نوشیدن قهوه را ممنوع کردیم میزان کورتیزول بدن افزایش می یابد.
در کتب طب سنتی ایرانی قهوه اکثرا طبع قهوه را سرد و خشک بیان کرده اند .
اما در اصل طبع قهوه مرکب است و بستگی به نوع قهوه و درست کردن آن دارد.
قهوه اگر سبز باشد و بو داده نباشد طبع آن سرد و خشک و به اصطلاح سودایی, اما اگر قهوه رست شده باشد و هرچقدر به تیرگی رفته باشد دارای طبع گرم می شود.
قهوه اسپرسو به دلیل اینکه باعث از بین رفتن خستگی می شود در درجه اول خشک است و سبب اینکه می شود شکم راه بیفتد و یبوست را از بین می برد و جنب و جوش ادم را بالا می برد به این نیتجه میرسیم طبع قهوه اسپرسو گرم و خشک و به اصطلاح صفرایی است.
اما هرچه قهوه درست شده چه اسپرسو چه دم شده بماند و خنک شود مزاجش به سمت سودایی بودن می رود و سرد خشک است و مضر.
اسپرسو:
این ساده ترین نوشیدنی اسپرسو به شمار می رود و برای تهیه اش به 6 تا 8 میلی گرم قهوه ریز آسیاب شده احتیاج دارید.
ریستریتو:
اگر به دنبال چیزی غلیظ تر و قوی تر از اسپرسو هستید به سراغ ریستریتو بروید. ترکیبات این اسپرسو قهوه ای ریزتر و نصف مقدار آب است.
دوپیو:
عنوان دیگر دوپیو دبل شات است که با میزان بیشتری از قهوه تهیه می شود.
کاپوچینو:
برای تهیه کاپوچینو با نسبت یک سوم اسپرسو، یک سوم کف شیر و یک سوم شیر داغ نیاز دارید.
کافه لاته:
برای تهیه کافه لاته از یک سوم اسپرسو، دو سوم شیر گرم و یک لایه میکرو فوم استفاده می شود. غالبا این مواد را با دبل شات اسپرسو درست می کنند که ممکن است روی آنها شکر قهوه ای، پودر کاکائو یا دارچین بریزند.
پیکولو لاته:
بک لاته کوچک که بیشتر مواقع در یک دیماتیس یا فنجان اسپرسو سرو می شود. پیکولو لاته را نوعی شات اسپرو ریستریو می شناسند که روی آن شیر داغ قرار می دهند.
موکا:
موکا نوعی قهوه شیرین است. این نوشیدنی شیرین و خوشمزه از یک لاته با عنوان پودر کاکائو یا شربت شکلات تشکیل شده.
اسپرسو ماکیاتو:
اگر قصد تهیه اسپرسو ماکیاتو رو دارید به شات اسپرسوی خود میزان اندکی فوم شیر داغ شده اضافه نمایید.
لاته ماکیاتو:
بیشتر ترکیبات این نوشیدنی شیر است. برای تهیه لاته ماکیاتو یک سوم تا نیم فنجان شیر داغ را داخل لیوانی بریزید و سپس یک شات اسپرسو هم روی آن اضافه کنید.
امریکانو:
غلظت و قدرت این نوشیدنی به مانند قهوه سیاه معمولی می باشد. برای تهیه آمریکانو آب داغ را به یک یا دو شات اسپرسوی خود اضافه کنید.
لانگو:
به دو برابر آب مورد نیاز برای تهیه قهوه معمولی در تهیه لونگو نیاز است. با این کار شما کافئین بیشتر و عصاره قهوه بیشتری خواهید داشت.
فلت وایت:
اینها نوشیدنی هایی محبوب در نیوزلند و استرالیا هستند که به مانند کاپوچینو می باشند. این نوشیدنی ها بدون نیاز به فوم شیر تهیه می شوند.
کورتادو:
برای تهیه کورتادو میزان اسپرسو و شیر داغ شده باید یکی باشد. در کورتادو از فوم شیر نیز استفاده می گردد اما این فوم به مانند سایر نوشیدنی ها نیست.
- این قهوه باعث تقویت حافظه بلند مدت می شود.
- باعث افزایش تمرکز و توجه می شود.
- به کاهش وزن کمک می کند. (مقالات مرتبط: کدام قهوه سریع تر لاغر می کند و تبلیغات دورغین لاغری با قهوه سبز و گانودرما )
- به کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی کمک می کند.
- به کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت کمک می کند.
- قهوه منبعی سرشار از آنتی اکسیدان می باشد و آنتی اکسیدان ها به ما در از بین بردن مقدار زیادی از بیماری ها کمک می نمایند. (مقاله مرتبط: بررسی خواص و میزان آنتی اکسیدان قهوه )
- موجب عملکرد بهتر بدن تان خواهد شد.
- از قهوه اسپرسو به عنوان یک تحریک کننده مغز استفاده کنید.
- اگر میخواهید خلق و خوی بهتری داشته باشید مصرف قهوه اسپرسو را فراموش نکنید.
- کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر.
- کاهش خطر ابتلا به بیماری سرطان.
- اگر می خواهید بدن تان را سم زدایی کنید پس اسپرسو بنوشید.
- از بین برنده خشکی پوست و کمک به داشتن پوستی شفاف و روشن.
- کمک به افزایش رشد موها.
- کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون.
- قهوه اسپرسو محافظی برای کبدتان است.
- یکی از فواید قهوه اسپرسو برای مردان این است که می تواند تا 20 درصد خطر ابتلا به سرطان پروستات را در آنها کاهش دهد.
برای تهیه اسپرسو به نکات زیر هم توجه داشته باشید.
- برای تیزتر شدن و همچنین تلخی بیشتر اسپرسو می توانید از دانه قهوه ای که با درجه بالایی رست شده استفاده کنید.
- اگر تمایل به نوشیدن اسپرسویی با طعمی سبک و خشک تر هستید می توانید از رست روشن استفاده کنید.
- دمای مناسب برای اینکه بتوانید اسپرسو را دم کنید 93 است.
- برای اینکه اسپرسوی تان طعمی بهتر داشته باشد از آب تصفیه شده و یا آب معدنی استفاده کنید. (مقاله مرتبط: TDS و غلظت مطلوب عصاره گیری در قهوه )
- حتما قهوه تان را فشرده کنید چرا که اگر این کار را نکنید آب به شکلی یکنواخت از میان دانه های قهوه عبور نخواهد کرد.
- برای تهیه اسپرسو نسبت به 1:2 مناسب است یعنی 1 گرم قهوه به 2 گرم آب.
- در یک شات اسپرسو می تواند چیزی به اندازه 77 میلی گرم کافئین بیابید.